5 Ekim 2018 Cuma

Alt Üst Böreği

Alt Üst Böreği

Malzemeler

  • 8 Su Bardağı Un
  • 3,5 Su Bardağı Su
  • 1 Yemek Kaşığı Toz Maya
  • 250 Gr Tereyağı
  • 0,5 Su Bardağı Sıvıyağ
  • Tuz
Harcı İçin
  • 2 Demet Maydanoz 
  • 2 Yumurta 
  • Yarım Kg Kıyma 
  • 1 Fincan Sıvıyağ 
  • Karabiber
Yapılışı
  • Un ve tuzu kaba alın. 
  • Maya, şeker ve yarım bardak ılık suyu bir bardakta karıştırarak mayanın erimesini sağlayın. 
  • Unun ortasını havuz gibi açıp mayalı suyu ve kalan 3 bardak suyu havuza aktarın. 
  • Hamuru yoğurarak yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edin. 
  • Bir kaba koyup üzerini temiz, nemli bir bezle örterek ılık ortamda yaklaşık yarım saat bekletin.
  • Mayalanan hamuru 9 eşit parçaya bölün. 
  • Parçaları unlanmış tezgahta oklavayla yufka inceliğinde açın. 
  • Tereyağını bir tavada eritin.
  • Soğuduktan sonra sıvıyağı ilave edin. 
  • Yufkaların her birine bu yağdan 2-3 yemek kaşığı kadar sürün.
  • 3 tanesini üst üste yerleştirin.
  • Üç katlı yufkayı yufka dört bir yanından ortaya doğru bohça biçiminde katlayıp rulo haline getirin.
  • Sonra bu ruloyu kendi ekseni etrafında içe doğru çevirerek sarın. 
  • Ruloları, üzerlerine un serpiştirilerek oklava yardımıyla 40-45 santim çapında açarak tek bir yufka şekline getirin. 
  • Temiz bir sofra bezi üzerine sererek bekletin. 
✯İç harcını hazırlamak için
  • Kıymayı geniş bir tavaya koyup suyunu verip tekrar çekinceye kadar kavurun. 
  • Tuz ve karabiberi serpip ince kıyılmış maydanozu ve sıvıyağı ilave edin.
  • 5 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın.
  • Yufkalardan birini iyice yağladığınız fırın tepsisine yayın. 
  • Araya harç koyduktan sonra ikinci yufkayı yerleştirin. 
  • Tekrar harç döşeyip son yufkayı yayın. 
  • Üzerine kalan yağdan gezdirin.
  • Tepsiyi 190 dereceye ayarlanmış fırında 45 dakika kadar pişirin. 
  • Böreği dilimleyip sıcak sıcak servise sunun.
                               Afiyet Olsun

0 yorum: