9 Nisan 2019 Salı

Karagöz Tatlısı

Karagöz Tatlısı

Malzemeler
  • 1 Çay Bardağı Süt
  • 1 Çay Bardağı Sıvıyağ
  • 4 Su Bardağı Un
  • 1 Yumurta
  • 1 Çay Kaşığı Toz Şeker
  • Yarım Paket Kabartma Tozu
  • Çeyrek Paket Toz Maya
  • 1 Yemek Kaşığı Kakao
Şerbeti için
  • 2,5 Su Bardağı Su
  • 2,5 Su Bardağı Toz Şeker
  • 2 Damla Limon Suyu



Yapılışı 
  • 2,5 su bardağı şekeri ve 2,5 su bardağı suyu bir tencereye alarak kaynatın.
  • Üzerine limon suyunu ekleyip birkaç dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın.
  • Ardından tencereyi ılımaya bırakın.
  • Bir kapta ılık süt ile mayayı karıştırın.
  • Kaba mayanın kabarması için 1 çay kaşığı toz şeker ilave edin.
  • Karışımı 5 dakika dinlendirin.
  • 5 Dakika dinlenen karışıma yumurtayı, sıvıyağı ve kabartma tozunu ekleyin. 
  • En son kaba azar azar un ekleyin.
  • Güzelce yoğrularak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  • Elde edilen hamuru 5 parçaya bölün.
  • 1 Parça hamura kakao ekleyip yoğurmaya devam edin.
  • 1 Parça kakaolu hamuru 4 eşit parçaya bölün.
  • Hamurların üzerini nemli bir bezle örtüp 45 dakika oda ısısında mayalanmaya bırakın.
  • Sade parçalardan birini oklava yardımıyla incecik açın.
  • Kakaolu parçalardan birini elinizle ince uzun şeklinde yuvarlayın.
  • Açtığınız sade hamurun ortasına yuvarlanan kakaolu hamuru ekleyin.
  • Sonra hamuru rulo şeklinde sarın.
  • Rulo şeklindeki hamurları 2 parmak ara ile kesin.
  • Geri kalanı hamur bitene kadar aynı şekilde yaparak karagöz tatlısını hazırlayın.
  • Kakaolu yerler üste gelecek şekilde yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Püf Noktası 1: Soğuk fırına koyacağımız için tepsi mayasını beklemeye gerek yoktur.
  • Önceden ısıtılmamış soğuk fırında 180 derece üzeri kızarana kadar pişirin. 
  • Püf Noktası 2: Şerbet ılık - Fırından çıkan tatlı sıcak olacak
  • Fırından aldığımız tepsinin üzerine oda sıcaklığında ılıttığınız şerbeti dökün.
  • Karagöz tatlısının şerbet çekmesini bekleyin.
  • Şerbetini çektikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun

4 yorum:

  1. Çok güzel gorunuyor keşke olsa da bir guzel yesek:)

    YanıtlaSil
  2. yaa bir tatlı canavarı olarak ilk defa gördüm bu tatlıyı :) çokta güzel görünüyor :) Adı da çok güzel Karagöz tatlısı :)

    YanıtlaSil

Yorum yaparken;
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazımla alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışınız.
3. Tarif göndermek için Tarif formu sayfasını kullanınız.
4. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için iletişim sayfasını kullanınız.