25 Mart 2019 Pazartesi

Çarkıfelek Tatlısı


Çarkıfelek Tatlısı

Malzemeler
  • 3 Su Bardağı Un
  • Yarım Paket Margarin
  • 1 Su Bardağı İrmik
  • 1 Çay Bardağı Yoğurt
  • 1 Çay Bardağı Sıvıyağ
  • 1 Yemek Kaşığı Sirke
  • 1 Paket Vanilya
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • Yarım Çay Kaşığı Tuz
İçi İçin
  • 1 Su Bardağı İrmik
  • 1 Yemek Kaşığı Un
  • 1 Çay Bardağı Süt
  • 1 Çay Kaşığı Tarçın
  • 4 Yemek Kaşığı Dövülmüş Ceviz
Şerbeti İçin
  • 3 Su Bardağı Su
  • 3 Su Bardağı Şeker
  • 1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
Üzeri İçin
  • Fındık
  • Toz Fıstık



Yapılışı
  • 3 su bardağı şekeri ve 3 su bardağı suyu bir tencereye alarak kaynatın.
  • Üzerine limon suyunu ekleyip birkaç dakika kaynadıktan sonra ocaktan alarak soğumaya bırakın.
  • İç harcını hazırlamak için; Bir kapta süt ile irmiği karıştırın.
  • Daha sonra kaba tarçın, dövülmüş cevizi ve unu ekleyip iyice karıştırın.
  • Oluşan iç harcını küçük toplar şeklinde yuvarlayın.
  • Bir kaba margarin ve sıvıyağı koyup karıştırın.
  • Üzerine yoğurt, sirke ve irmiği ekleyip karıştırın.
  • Sonra kaba kabartma tozu, vanilya ve tuzu ekleyip karıştırmaya devam edin.
  • Daha sonra kaba azar azar un ekleyip iyice yoğurun.
  • Güzelce yoğrularak ele yapışmayan bir hamur elde edin.
  • Hamuru 10 dakika dinlendirin.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  • Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
  • Koparılan parçaları elinizle açın.
  • Açılan hamurun içine yuvarladığınız iç dolgusunu koyup yuvarlayın.
  • Yuvarlanan hamurları yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyun.
  • Tepsiye koyulan hamurların üzerine pet şişe kapağı ile şekil verin.
  • Hamurun ortasına fındık koyup bastırın.
  • Hamurları önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. 
  • Fırından aldığımız tepsinin ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin.
  • Üzerine oda sıcaklığında soğuttuğumuz şerbeti dökün.
  • Tatlının şerbet çekmesini bekleyin.
  • Daha sonra üzerine toz fıstık döküp servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun

4 yorum:

  1. çarkıfelek tatlısı güzel görünüyor buda yenimi çıkmış acaba hiç duymadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok hocam çoktan beri var ama yörelere göre bazı tatlı ve yemeklerin ismi değişiyor

      Sil
  2. Elinize sağlık. Tam şekerimin ve kolestrolümün yüksek olduğunu öğrendiğim ve tatlıdan uzak durmam gerektiği gerçeği ile yüzleştiğim gün iyi mi yani şimdi? :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun Mehmet Bey. Sizde artık dikkat edip yarım porsiyonla idare edeceksiniz :)

      Sil

Yorum yaparken;
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazımla alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışınız.
3. Tarif göndermek için Tarif formu sayfasını kullanınız.
4. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için iletişim sayfasını kullanınız.