6 Aralık 2018 Perşembe

Karagöz Tatlısı

Karagöz Tatlısı

Malzemeler
  • 1 Çay Bardağı Süt
  • 1 Çay Bardağı Sıvıyağ
  • 4 Su Bardağı Un
  • 1 Yumurta
  • 1 Çay Kaşığı Toz Şeker
  • Yarım Paket Kabartma Tozu
  • Çeyrek Paket Toz Maya
  • 1 Yemek Kaşığı Kakao
Şerbeti için
  • 2,5 Su Bardağı Su
  • 2,5 Su Bardağı Toz Şeker
  • 2 Damla Limon Suyu



Yapılışı 
  • 2,5 su bardağı şekeri ve 2,5 su bardağı suyu bir tencereye alarak kaynatın.
  • Üzerine limon suyunu ekleyip birkaç dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın.
  • Ardından tencereyi ılımaya bırakın.
  • Bir kapta ılık süt ile mayayı karıştırın.
  • Kaba mayanın kabarması için 1 çay kaşığı toz şeker ilave edin.
  • Karışımı 5 dakika dinlendirin.
  • 5 Dakika dinlenen karışıma yumurtayı, sıvıyağı ve kabartma tozunu ekleyin. 
  • En son kaba azar azar un ekleyin.
  • Güzelce yoğrularak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  • Elde edilen hamuru 5 parçaya bölün.
  • 1 Parça hamura kakao ekleyip yoğurmaya devam edin.
  • 1 Parça kakaolu hamuru 4 eşit parçaya bölün.
  • Hamurların üzerini nemli bir bezle örtüp 45 dakika oda ısısında mayalanmaya bırakın.
  • Sade parçalardan birini oklava yardımıyla incecik açın.
  • Kakaolu parçalardan birini elinizle ince uzun şeklinde yuvarlayın.
  • Açtığınız sade hamurun ortasına yuvarlanan kakaolu hamuru ekleyin.
  • Sonra hamuru rulo şeklinde sarın.
  • Rulo şeklindeki hamurları 2 parmak ara ile kesin.
  • Geri kalanı hamur bitene kadar aynı şekilde yaparak karagöz tatlısını hazırlayın.
  • Kakaolu yerler üste gelecek şekilde yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Püf Noktası 1: Soğuk fırına koyacağımız için tepsi mayasını beklemeye gerek yoktur.
  • Önceden ısıtılmamış soğuk fırında 180 derece üzeri kızarana kadar pişirin. 
  • Püf Noktası 2: Şerbet ılık - Fırından çıkan tatlı sıcak olacak
  • Fırından aldığımız tepsinin üzerine oda sıcaklığında ılıttığınız şerbeti dökün.
  • Karagöz tatlısının şerbet çekmesini bekleyin.
  • Şerbetini çektikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun

2 yorum: